lördag, april 28, 2007

Mer dialog på första maj i Uppsala

Det drar ihop sig till första maj, denna arbetarrörelsens högtidsdag. I år laddas det ordentligt, och det är inte utan att det känns lite kul att faktiskt få demonstrera mot regeringen på riktigt. Även om det är roligare att sitta i regeringsställning än i opposition gör det ju demonstrerandet lite mindre motiverat. Antar att vi kommer se längre tåg än vanligt i år.

I Uppsala blåser förändringens vindar i partiet även över första maj-firandet. I år har nämligen de traditionella långa talen bytts ut mot dialog. Fler och fler (26/4) har kritiserat den stela envägskommunikationen och närmast ritualiserade första maj-firandet, och nu gör Uppsala abretarekommun ett försök att prova något annat. De två huvudtalarna Stefan Löfvén och Mattias Vepsä kommer hålla korta anföranden och sedan ingå i en paneldiskussion. Om jag förstått saken rätt kommer även vanliga mötesdeltagare kunna ställa frågor eller vara med och diskutera.

Det kanske inte verkar vara någon revolutionerande ny form av mötesteknik eller medborgardialog, men för att vara första maj är det närmast ett paradigmskifte. Första maj har varit manifestationernas och de långa talens dag, dagen då styrkebesked kommer från talarstolen. I år kommer styrkan av att fler än de i talarstolen får tala. Det är faktiskt stort.


(Jag var själv inte med på disktriktskongressen i Uppsala läns partidistrikt, men enligt rapporter från Erik Laakso och Peter Gustavsson verkar det inte som en slump att just Uppsala testar en ny form för första maj-firande. Som sagt, förändringens vindar blåser.)

(Parantes 2: missa inte Jonas Morians första maj-utmaning. Jag ska försöka hinna anta den!)

Andra intressanta bloggar om: , , , ,

Inga kommentarer: