tisdag, augusti 14, 2007

Insamling för rent vatten

Vatten är hett just nu. I veckan är det Stockholm Water Week och i samband med den fokuserar många kring bristen på vatten i många länder och de miljö- och sociala problem som uppkommer i samband med det. I P1 Morgon imorse hördes Cecilia Scharp, chef för SIDAS vattenenhet, berätta om forskning för att utveckla nya hygieniska men vattensnåla toaletter. Även i DN idag (inte ännu (?) på nätet) finns en artikel om vikten av bra toaletter för att minska sjukdomsspridning i många länder.

I samband med detta tänkte jag puffa för Lutherhjälpens/Svenska kyrkans insatser på vattenområdet. Nu pågår en stor kampanj där man kan lära sig mer och/eller skänka pengar till ett dass, en vattenpump, en brunn eller något annat som kan hjälpa en by att på lång sikt få en stabilare situation. Det går också att starta en egen insamling vilket jag har gjort. Härmed inbjuds alltså alla mina läsare att bidra till min insamling till en vattencistern. Klicka på den här länken så kommer du till kampanjsidan där du kan läsa mer och skänka 50 kr eller mer. Betalar gör du med kort eller via internetbank (funkar med SEB, Swedbank, Nordea och Handelsbanken). Pengarna samlas alltså in direkt till Lutherhjälpen och inte via mig eller någon annan. Vattencisternen kostar 2600 kr, och når vi taket börjar insamlingen automatiskt till en ny cistern. Den som hellre vill köpa något eget eller starta en egen insamling kan såklart göra det - en omgång vattenreningspulver kostar 50 kr, ett dass 300 kr och vatten till en hel by 55 000 kr för att ta några exempel.
Så här skriver Lutherhjälpen om vattencisternen:
I många länder regnar det stora mängder under regnperioden, men man saknar ett bra sätt att lagra regnvattnet för användning under den torra årstiden. Med en vattentank får människor rent vatten vid husknuten året runt. De kan dricka när
de är törstiga, sköta sin hygien enklare, och hushållssysslorna tar inte längre hela dagen när de inte måste gå långa sträckor för att få vatten. Vattnet räcker också ofta till att odla grönsaker och frukt året runt.
Jag lovar att återkomma med rapporter om hur insamlingen går.
Bilden kommer från lutherhjälpen och föreställer en sådan vattencistern som insamlingen går till.

Inga kommentarer: