fredag, juni 29, 2007

Bloggblogg: missad födelsedag

Som ni har märkt är bloggandet lite mer sporadiskt sedan ett par veckor tillbaka, egentligen utan större orsak än att jag inte varit så sugen, haft så mycket att säga och är lite allmänt nedstämd och uppgiven inför det politiska läget. Men jag kommer nog tillbaka till mina gamla takter snart. Kanske var det mitt oegagemang i bloggandet för tillfället som gjorde att jag försummade min blogg på dess 2-årsdag igår. 28 juni 2005 skrev jag mitt första inlägg och sedan dess har det rullat på med viss utveckling. Under året som gått har ju bland annat min blogg fått en lillasyster, Martas predikningar, jag har skrivit litegrann (men inte så mycket som jag tänkt) på Oppositionen.se, jag har sommarvickat hos Jonas Morian (spekulanter till årets vikariat kan läsa här) och jag har skrivit mer i en del andra sammanhang också, nu senast i Efter Arbetet där jag numera är återkommande krönikör.

Mitt allra första inlägg i bloggen är, precis som förra året, tyvärr sorgligt aktuellt.

Kyrkskoj på semesternivå

Idag är sista dagen innan semester för min del, att det är semestertider (och lite lägre tempo) här märks bland annat på antalet skojiga mail som dyker upp från medarbetare utan den vanliga arbetsbelastingen. Så, här bjuds på kyrkvarianten på americans funniest home videos. Kanske inte den mest subtila formen av humor, men det är ju semester...



Andra bloggar om: , ,

tisdag, juni 26, 2007

Slutet för kyrkans begravningsbyrå?

De senaste åren har några församlingar i Svenska kyrkan drivit begravningsbyråer i församlingens regi, något som varit mycket omdiskuterat. Nu har Överklagandenämnden för Svenska kyrkan satt ner foten - Kungsörs församling gjorde fel som startade verksamheten, rapporterar Kyrkans tidning idag.

Det är ett antal församlingar som startat begravningsbyrå, men det var Kungsörs församlings kyrkorådsbeslut som överklagades. I Domkapitlet fick församlingen rätt men överklagandenämnden kör nu alltså över domkapitlets beslut, med hänvisning till att en affärsdrivande verksamhet på begravningsområdet inte är förenlig med myndighetsutövningen som kyrkan har i begravningsverksamheten, och kan inte heller sägas vara en del av församlingens grundläggande uppgift som den beskrivs i Kyrkoordningen. Faktum är att frågan har behandlats av kyrkomötet 2004, då man sade nej till att starta en rikstäckande begravningsbyrå för kyrkan och ungefär samma argument anfördes då som nu.

Jag har tidigare uttryckt skepticism gentemot den här verksamheten och tycker alltså att Överklagandenämnden fattat rätt beslut. Jag tycker att tendensen att starta en rad olika mer eller mindre vinstinbringande affärsverksamheter i gränslandet till kyrkans uppgift, som en del församlingar ägnar sig åt är tveksam. Dels för att det kan vara oschysst konkurrens, eller för att det är verksamhet som ska bedrivas av kommun eller landsting. Men framför allt tycker jag att församlingar måste fundera på varför man har olika verksamheter och vad som är ens uppgift. Dels kan "sidoverksamhet" ta över kärnverksamhet, men risken finns också att den - om den misslyckas eller uppfattas som stötande eller inte legitim - kan slå tillbaka på det förtroende som kyrkan måste ha bland människor för att fungera i sin grundläggande uppgift.

Andra intressanta bloggar om: , , , ,

måndag, juni 25, 2007

Midsommartankar

Igår höll jag en betraktelse över midsommar, skapelsen och vårt ansvar, lagom lättsamt i midsommartid. Den finns på predikobloggen.

torsdag, juni 21, 2007

Mäktiga män gör saker tillsammans

Dags för ny krönika i Efter Arbetet. Den här gången om mansnätverken och maktsällskapen dit kvinnor (och en hel del män) är uteslutna.

När akademien öppnas för allt fler kryper makten in i nya stängda rum. Människor med makt kommer alltid vilja behålla den makten, och hålla den inom sina egna kretsar. Den som vill omfördela till ett mer jämlikt samhälle måste ha ambitionen att omfördela inte bara resurser, utan också makt och inflytande. Och vill vi göra det, då tror jag att vi måste ta mansmaktsföreningarna på allvar.


Andra bloggar om: , , , , ,

onsdag, juni 20, 2007

Kött är problematiskt

Folk frågar mig ibland (ganska ofta faktiskt) varför jag inte äter kött. Lisa Gålmark sammanfattar de viktigaste argumenten i Aftonbladet idag.

(Fast de feministiska aspekterna har jag inte direkt reflekterat över förut, måste erkännas.)

lördag, juni 16, 2007

Kajsa Borgnäs linjetal som s-studenters ordförande

Som utlovades i förra inlägget så finns nu Kajsa Borgnäs tal som nyvald ordförande för S-studenter publicerat - på hennes alldeles färska blogg. Hon kallar det blygsamt för ett tacktal men till form och innehåll är det snarare ett klassiskt socialdemokratiskt linjetal.

Ellen Key sade en gång: ”Jag är socialist, demokrat, ja revolutionär, brinnande revolutionär. Men vi måste skona det sköna, personlighetens rätt, individualiteten. Socialismen får inte bli fiende till individualismen. De två måste förenas. Detta gör Hjalmar Branting. Håll er till honom.”

När jag läser dessa rader undrar jag – vad betyder de idag? Kan vi vara revolutionärer idag, med våra privilegier och vår kunskap om hur samhället ser ut?

Svaret, för oss som vill arbeta för en mer jämlik värld, måste vara, ja.

När de globala orättvisorna får ett ansikte i ett gatubarn i Kenya, när inkomstskillnaderna ökar och könsförtrycket blir verklighet i den låga kvinnolönen, maktlösheten, då ser vi vår utmaning. Vårt konkreta arbete i studentförbundet för det sammanhållna samhället, utbildningsrätten, den jämlika högskolan, är politisk praktik som skapar utrymme för individer, möjlighet för förändring och tillåter människor att förändras. För politik är inte bara ett sätt att tycka och tänka, ett sätt att argumentera för sin sak eller ens en önskan om en bättre värld. Politik är också ett sätt att leva. Politik handlar om din och min person, om vilka vi vill vara i världen. Det handlar om vad vi vill kämpa för att uppnå och vad vi är beredda att avstå för att dela med oss av. Att vara demokratisk socialist och feminist är att se hur allt hänger ihop. Du kan inte vara jämlik om inte jag är det, jag kan inte vara jämställd om inte du är det. Viljan till förändring finns bara där självinsikten finns. Att se sitt eget läge, vilja jämlikhet och göra politik, att göra det på gränsen omöjliga möjligt, det är det mest revolutionära som finns. Så kan också vi vara revolutionärer idag.


S-studenters hemsida är fortfarande inte uppdaterad, ens med ett pressmeddelande men det borde dyka upp imorgon eller på måndag.

Andra intressanta bloggar om: , , , , ,

Idag blir Kajsa ordförande

Just nu pågår Socialdemokratiska studentförbundets kongress. Förutom att anta ett nytt allmänpolitiskt program ska kongressen också välja en ny ledning, och den som idag väljs till ordförande är Kajsa Borgnäs från Uppsalaklubben Laboremus.

Kajsa är 24 år, uppvuxen i Tumba i södra Stockholm men har läst sin utbildning i Uppsala, Boston Collage och S:t Petersburg. Kajsa är som de flesta s-studenter pol.mag-student men har nationalekonomi som huvudämne. Jag har känt Kajsa sen hon gick med i Laboremus våren 2004 och vi har följts åt genom studentpolitiken. I Laboremus har hon bland annat varit kassör, suttit i kårfullmäktige, lett en studiecirkel om ideologi och varit med i föreningens Kubaprojekt. Det senaste året har hon suttit i s-studenters förbundsstyrelse som internationell sekreterare.

Kajsas är en verklig internationalist - hon talar ryska obehindrat och har rest i många olika sammanhang och är väl insatt i såväl internationell politik som asylfrågor här hemma i Sverige. Hon är en brinnande feminist och kommer med stor sannolikhet kunna såväl driva en feministisk politik som en fortsatt fördjupning av förbundets interna jämställdhetsarbete.

S-studenter har under de senaste åren haft fyra viktiga områden: utbildningspolitik, jämställdhet, internationella frågor och idépolitik. Med Kajsas kunskaper och erfarenheter tror jag att den inriktningen kommer att ligga kvar, men med en ytterligare förstärkning på det internationella området.

Jag känner Kajsa som en drivande och engagerad person med enorm kapacitet - få personer jag har träffat kan så snabbt som hon sätta sig in i nya sammanhang och områden och lära sig de viktiga frågorna och linjerna. Hon har en skarp analytisk förmåga och dessutom förmågan att formulera sig, inte minst i skrift. Kajsa har också förmågan att omsätta idéer i praktisk handling och det ska bli mycket spännande att följa studentförbundet under hennes ledarskap. Förhoppningsvis kan hon fortsätta den positiva utveckling som förbundet har haft de senaste åren under Magdalena Streijfferts ledning, då det tidigare starka falangtänkandet sjunkit undan till förmån för ett mer gemensamt arbete och enat förbund. Kajsa har under nomineringsprocessen haft ett brett stöd från en rad olika klubbar som traditionellt tillhört olika falanger - något som bäddar för en fortsatt enighet i förbundet.

Enligt säkra källor kommer Kajsas linjetal som hon ska hålla senare idag snart finnas tillgängligt på nätet. Tills dess kan man läsa exempelvis några artiklar av Kajsa:
För en solidarisk utrikespolitik (Libertas januari -07)
Socialdemokraterna och asylpolitiken (S-studenters hemsida, mars -07)
Irak och det amerikanska dilemmat (Tvärdrag april -07)
Upp till kamp för rätt till utbildning (AiP maj -07)

Bilden kommer från Republikanska föreningen. Kajsa Borgnäs debatterar framför slottet på Republikens dag 6 juni.
Andra intressanta bloggar om: , , , , , ,

onsdag, juni 13, 2007

Tänd ett ljus



Efter några dagars intensivt jobb orkar jag inte blogga. Bara bjuda på ett länktips: ljuständning på nätet. Tänd ett ljus för någon eller något du tänker på.


















Via Universitetskyrkan Uppsala.

söndag, juni 10, 2007

En seger för Jericho-fansen - men kan Veronica räddas?

För ett par veckor sedan, i samband med de amerikanska tv-bolagens presentation av höstens tv-tablåer så tillkännagavs också vilka serier som förnyas och vilka som avslutas. En av de som avslutades var katastrofdramat Jericho på CBS, som har haft ganska dåliga tittarsiffror men desto mer hängivna fans. Dessa hängivna fans startade en välorganiserad och intensiv men vänlig kampanj som nu har gett resultat - i vinter kommer 7 nya avsnitt av serien, enligt tv-guides skvallermästare Michael Ausellio.

Beskedet kom genom ett öppet brev på cbs hemsida där chefen Nina Tassler meddelar nyheten men samtidigt att serien behöver bättre tittarsiffror för att klara sig i längden och hoppas att fansen nu lägger lika mycket energi på att värva nya tittare som de ägnat åt att rädda serien.

Det har länge pratats om hur de stora film- och tv-bolagen i allt större utsträckning lyssnar på fans - från att tidigare sett dem som i det närmaste ett problem (eller i alla fall irriterande) ses de idag allt mer som en tillgång och en viktig kundgrupp. Uppenbarligen ser CBS också de organiserade Jericho-fansen som en potentiell marknadsföringskanal.

Ytterligare en nedlagd serie har välorganiserade fans - Veronica Mars som nu läggs ner efter sin tredje säsong. Insamlingar, protestlistor och massvis med mars-bars som skickas till tv-bolaget CW har inte gett resultat hittills, men efter att Jericho förnyats vädrar VM-fansen morgonluft. Slutgiltigt besked om VM:s framtid kommer senast den 15/6 - kanske kan Veronica också överleva med hjälp av kampanjande tittare.

Veronica Mars svenska fansida
Jericho ska visas på TV4+ i år, Veronica Mars tredje och sista (?) säsong börjar visas på svt2 på torsdag 14/6.


Andra intressanta bloggar om: , , , , , ,

fredag, juni 08, 2007

Skolavslutningstal - till studenterna

Jag har haft skolavslutningar idag i Köpings kyrka. Frågan om skolavslutningar i kyrkan kan man tycka mycket om, men det ska jag inte ägna mig åt här och nu (tyckande, alltså). Jag höll i alla fall ett tal till studenterna, och det kan man läsa i sin helhet på min predikoblogg.
Det låter kanske lite töntigt när man säger det så här rakt ut, men jag tror att det kan vara viktigt att komma ihåg en dag som idag: vem du är och att du är värdefull beror inte på vad du presterar. Ditt människovärde avgörs inte på om du får bra betyg, får hög lön eller blir ihop med snyggaste tjejen eller killen. Du är oändligt värdefull bara för att du är. Vi kristna kallar det för att vara skapad till Guds avbild, att varje människa bär ett spår av gudomlighet, en spegling av evigheten. I FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna uttrycks det som att det finns ett inneboende värde och värdighet hos alla som tillhör människosläktet. Du är du, och ingen är bättre på det än just du. Att vara lyckad är inte samma sak som att vara lycklig.

torsdag, juni 07, 2007

Dags att avskaffa TV-licensen

Så heter min krönika i Efter Arbetet idag.

Ett utdrag:

Det kanske största problemet med licenssystemet är att det är just en avgift och inte en skatt. Avgifter har vi ju på offentlig service som individen använder, exempelvis barnomsorg, sophämtning eller utfärdande av bygglov. Men public service är inte i mina ögon framför allt en service som ska bekostas av individen, utan en viktig beståndsdel i samhället som ska finnas tillgänglig för alla och bekostas gemensamt, mer att likna vid vägnätet, skolan eller friluftsområden. Även presstödet och stöd till kulturinstitutioner betalas ju med skattemedel där vi betalar efter förmåga, inte en fast avgift. Grunden för ett solidariskt samhälle med högt skatteuttag är ju just att vi inte betalar bara för det vi använder själva utan för det som behövs i samhället. För demokratin är starka public service-media en viktig infrastruktur som vi borde betala tillsammans. Avgiftsfinansieringen i kombination med det föråldrade teknikbegreppet gör det extra problematiskt – om det handlar om en avgift för en service, varför ska då den som bara ser på reklamfinansierade kanaler eller dvd betala tv-avgift?


Andra bloggar om: , , , ,

måndag, juni 04, 2007

Läs Kajsa Borgnäs om framtidens utbildningspolitik

Är inte så inspirerad i bloggandet för tillfället, har lite andra bollar i luften. Men så länge tycker jag ni ska läsa Kajsa Borgnäs debattartikel i aip om hur den framtida socialdemokratiska utbildningspolitiken borde se ut. Kajsa är ledamot i s-studenters förbundsstyrelse och väljs sannolikt till förbundets ordförande på studentförbundets kongress i Malmö nästa helg. I artikeln drar Kajsa upp några viktiga punker för framtidens utbildningspolitik:

- Kraven på ”tydlighet” i utbildningssystemet får inte förväxlas med särskiljande av elever. Att sätta ”kunskaperna i centrum” betyder inte att de barn med mest kunskaper ska sättas i centrum, få fler valmöjligheter och stärkt självförtroende medan de som lär sig långsammare inte får det.
- Gymnasieskolan ska inte vara uppbyggd främst efter dem som tidigt vet att de kommer att vilja ha ett praktiskt eller teoretiskt yrkesliv utan efter de elever som är osäkra i sina val.
- En fortsatt utbyggnad av högskolan handlar om rättvisa mellan generationer; 90-talisterna har samma rätt till högskolestudier som 80-talisterna, trots att de är många fler. Sverige ska inte vara det enda land i världen som minskar antalet högskolestuderande!
- Gymnasiet och högskolan ska utbilda för samhällsliv såväl som för arbetsliv. Vi måste vara tydliga med att vi inte vill ha en särskiljande skola, att vi inte vill ha tillbaka elithögskolan.
- Väl utbyggd vuxenutbildning och allmän högskolebehörighet handlar om rättvisa i efterhand - man ska kunna ändra sig när världen, eller man själv, förändras.


Andra bloggar om: , , ,

lördag, juni 02, 2007

Ovanligt intressant konflikt

Konflikt i P1 är alltid värt att höra, men dagens program var ovanligt intressant. Det handlar om migration, om papperslösa arbetares vidriga villkor i Sverige och om hur det amerikanska tjänstesektorsfacket lyckats organisera de papperslösa i Los Angeles. Lyssna på webben.